Stepeništa

Grejanje stepeništa

Stepenište pod ledom i snegom uvek vezujemo sa padovima i mogućim posledicama koje mogu nastati prilikom pada…

Stepeništa i ulazi u kuće ili zgrade...

Koliko puta ste ustali i umesto da popijete prvu jutarnju kafu uzeli lopatu u ruke i krenuli da čistite sneg koji je napadao u toku noći i do desetak centimetara? Koliko puta ste pali ili umalo niste pali na klizavim i snegom prekrivenim stepenicama?

Mi Vam možemo pomoći tako što nećete morati da čistite Vaš ulaz i stepenište, nećete morati da umesto prve jutarnje kafe uzimate lopatu u ruke i da se čvrsto držite za gelender pri izlasku iz kuće. Naš sistem zaštite od zamrzavanja će vas zauvek rešiti tih problema brzo i efikasano.

Ukoliko ugradite i koristite naš sistem zaštite od zamrzavanja, Vi, Vaši prijatelji, familija kako i svaki vaš posetilac će biti siguran i bezbrižan kada dolazi ili odlazi iz Vašeg stana, kuće ili poslovnog prostora bez obzira kakve su vremenske prilike i koliki je sneg napolju..

Potrebna snaga za otapanje snega

Za zaštitu od snega i leda i otapanje stepeništa koriste se jednostrano napajani VCD25 grejni kablovi (snage 25W/m), da bi se postigla odgovarajuća snaga potrebna za efikasno otapanje snega i leda.

S obzirom da naše podneblje ima umerenu kontinentalnu klimu i da su zime toplije potrebno je i do 25% manje instalirane snage odnosno ne manje ~220W/m2 instalirane snage. Jedino planinski krajevi u našoj zemlji su izuzeti u ovom slučaju.

Stepeništa koja su direktno nad zemljom zahtevaju snagu od 220-250W/m2, stepeništa u vazduhu potrebno je od 250-300W/m2

Max. spoljna temperaturaPotrebna snaga (W/m2)
do – 5°C200
– 5°C do – 20°C300
– 20°C do – 30°C400
od -30°C500

Tipovi i vrste grejnih kablova

Budući da se čela stepeništa ne greju, krajeve kablova treba postaviti što bliže rubovima stepeništa (oko 4cm). Preporučljivo je kablove postaviti u prethodno izdubljene kanale, a zatim ih prekriti slojem cementnog mleka.

Na grubu podlogu stepeništa se postavljaju držači grejnih kablova odnosno instalacione trake na 60-80cm, koje na sebi imaju perforaciju za razmake između grejnog kabla. Mi u ponudi imamo instalacione traka TME od 10m, 15m i 25m.

Pre postavljanja grejnog kabla potrebno je proračunati razmak između istih, tako što aktivnu površinu podelimo sa dužinom grejnog kabla. Grejni kabl pričvršćujemo za instalacionu traku tako da dobijemo konačnu formu koja pokriva celu površinu kao i isprojektovanu snagu po kvadratu.

Kanale je najprikladnije izraditi u toku izgradnje stepeništa. Ovakav način montiranja kabla kasnije mnogo olakšava postavljanje obloga i ne dolazi do podizanja nivoa stepeništa. Bitno je voditi računa kada se grejni kabl spušta sa gažista na niže gazište, to ćete izvesti tako što će te napraviti usecanje u stepeniku i na taj način izbeci eventulano oštećenje.

Sistemom zaštite od snega i leda u zavisnosti od veličine i instalirane snage, moguće je upravljati pomoću termostata sa sondom temperature i vlage ili pomoću termostata sa sondom temperature. Potpuna automatika pomoću termostata sa detekcijom vlage i temperature se uglavnom koriste za veće sisteme.

Nakon što ste postavili podno grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl ispravan i nije oštečen prilikom građevinskih radova. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija od 10 godina ne važi.

Sada možete pristupiti postavljanju betonske košuljice. Prilikom nalivanja betona treba obratiti pažnu da razmak između kablova ne bude narušen i da se pazi da se kabl ne ošteti dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. Postoje dva načina, prvi da se uradi ravnajući sloj pa građevinski lepak i pločice (keramika, granit, mermer) ili drugi suva betonska podloga, pločice i cementno mleko, oba načina su odgovarajuća i ne utiču na kvalitet podnog grejanja sa grejnim kablovima.