Rampe

Grejanje rampi

Izlazak iz garaže koja je pod snegom i ledom je opasna avantura…

Bezbedan izlazak iz garaže...

Da li Vam je poznat prizor sa slike desno? Ako je to i Vaš problem, mi Vam možemo pomoći da jednostavno očistite sve prilaze kući dok lagano pijete jutarnju kaficu. Ukoliko imate garažu i ulazak u istu je pod nagibom, biće izuzetno teško isparkirati Vašeg ljubimca, da bude bezbedno i bez posledica, ako je tokom noći napadao sneg.

Potrebna snaga za otapanje snega

Ugradnjom grejnih kablova na rampu ili parkiralište uvek ćete bezbedno isparkirati auto i uvek će te imati čistu situaciju. Naš sistem zaštite od zamrzavanja je dugotrajan i efikasan.

Rampu je moguće grejati celom površinom ili samo kolotrag, razlika je samo u instaliranoj snazi. Ako je u pitanju cela površina potrebno je ~220W/m2, kod kolotraga ~250-300W/m2 zbog manje aktivne površine.

Zbog smanjenja instalirane snage, rampe velikih dužina uglavno se greju samo u predelu kolotraga. Bitno je napomenuti da se kablovi postavljaju uvek u smeru nagiba tj. po dužoj strani, jer je tako lakše nanošenje materijala (betona). Jer u suprotnom može doći do rasturanje forme, samim tim i nepravilne montaže.

Rampe velike dužine su uglavnom podeljene tj. postoje diletacije koje se moraju isplanirati u projektovanju jer grejni kabl ne sme i ne može prelaziti kroz spoj dve površine.

Za otapanje staza i prolaza koriste se grejni kablovi jednostrano napajani VCD25 (snage 25W/m).

obzirom da naše podneblje ima umerenu kontinentalnu klimu i da su zime toplije potrebno je i do 25% manje instalirane snage odnosno ~220W/m2. Jedino planinski krajevi u našoj zemlji su izuzeti u ovom slučaju – više informacija o klimatskim zonama.

Kod velikih rampi kao i velikih parkirališta gde je veća instalirana snaga, grejanje se može rasporediti po zonama, radi rasterećenja napajanja i lakšeg rada sistema. Preporuka za upravljanje velikim sistema je kontroler (termostat) ETOG zbog većeg broja izlaza i boljeg načina regulacije sistema zaštite od snega i leda. ETOG radi jedino kad postoji mogućnost da dodje do ledjenje i snega jer poseduje sondu koja meri temperaturu i vlažnost.

Sistemom zaštite od snega i leda u zavisnosti od veličine i instalirane snage, moguće je upravljati pomoću termostata sa sondom temperature i vlage ili pomoću termostata sa sondom temperature. Potpuna automatika pomoću termostata sa detekcijom vlage i temperature se uglavnom koriste za veće sisteme.

Max. spoljna temperaturaPotrebna snaga (W/m2)
do – 5°C200
– 5°C do – 20°C300
– 20°C do – 30°C400
od -30°C500

Kako se ugrađuju grejni kablovi u staze?

Grejni kablovi odgovarajuće snage ugrađuju se direktno ispod završnog sloja. Ukoliko je podloga staze beton grejni kablovi se ugrašuju direktno u beton a ukoliko je završni sloj kocka ili kamene ploče ond je ugradnja u posteljicu koja je najčešće od peska.

Poprečni presek slojeva prikazan je na slici.