Antene

Antenski stubovi, tornjevi i antene...

Za ispravno funkcionisanjanje satelitskih komunikacija i prenosa signaka od izuzetnog je značaja da na antenama i na antenskim stubovima nema snega i leda...

Sneg koji se zadržava stvara led na tanjirima satelitskih antena, antenskim stubovima i potpornim antenskim konstrukcijama, često uzrokuje oštećenja na uređajima ove vrste. Upotreba grejnih kablova uspešno sprečava negativne posledice zime.

Za grejanje antena se upotrebljavaju ELEKTRA VCD17 ili ELEKTRA VCDR20 grejni kablovi izlazne snage 17W/m odnosno 20W/m. Po standardima koji važe u Evropi potrebno je 300W instalirane snage po kvadratu da bi se vršilo otapanje snega i leda. S obzirom da naše podneblje ima umerenu kontinentinentalnu klimu i da su zime toplije potrebno je i do 25% manje instalirane snage odnosno oko 250W/m2. Jedino planinski krajevi u našoj zemlji su izuzeti u ovom slučaju – više informacija o klimatskim zonama.

Za male površine tj. male satelitske antene najbolje je koristiti samogerulirajući (inteligentini) grejni kabl SelfTecPRO,za koji nije nužno neophodan termostat iako se isti preporučuje, lako se montira, može da se isporući u tačnoj dužini, ali više o SelfTec na posebnoj stranici.

Na tanjirima satelitskih antena kablovi se postavljaju na spoljnoj (isturenoj) površini. Na antenskim stubovima, kablovi se uvijaju spiralno oko stuba ili se postavljaju uzdužno, u zavisnosti od promera stuba. Kablovi se pričvršćuju samolepivom aluminijumskom trakom koja ujedno i osigurava provođenje toplote s kabla na element koji on zagreva.

Za upravljanje instalacijom treba upotrebiti termostate sa senzorom za merenje spoljne temperature. Preporučuju se termostati koji su namenjeni za instaliranje na DIN šinu: ELEKTRA ETN4-1999 ili ELEKTRA ETV1991.